Orange Camp: Festival på solceller

Det er ikke kun alkohol der er vigtigt for at få en festival op at køre. EL er ligeledes en nødvendighed for at musikken kan spille og fordi en festival kræver så meget strøm, overvejer flere nye arrangører nu også at gå over til en alternativ energikilde eller mere præcist solceller. Idag er solcelleanlæg ikke kun blevet billigere og brugbar i flere sammenhænge, de er også blevet bedre når vi taler om effektivitet.

Med den rigtige sammensætning af solcellepaneler, kan man nemlig generere nok strøm til at drive en festival, og det er bl.a. noget som Roskilde Festival har været en frontløber på. Ikke nok med giver solceller automatisk store besparelser på el-regningen. Teknologien er også til stor gavn for både miljø og klima og samtidig har det fået flere af festival-gæsterne til at tænke miljøet med ind, når de bygger lejr i et særligt dedikeret område kaldet “Climate”.

Koncerter på ren solenergi

På Orange Camp afholdes der idag campingkoncerter drevet på ren solenergi og samtidig hjælper arrangørerne gæsterne med at bygge deres eget solcellesystem. Camping-koncerterne der afholder koncerter med mere eller mindre ukendte navne, får udelukkende deres elektricitet til lyd og lys fra solceller. For at det er muligt, kræves et større solcelleanlæg udover lidt ekstra backup-udstyr som er nødvendigt for at sikre, at musikken ikke pludselig dør ud. Orange Camp har opsat 12 solcellepaneler som leverer en effektivitet svarende til 1500W. Derudover er anlæggene monteret i aluminiumsholdere og fæstnet til lygtepæle, hvilket gør, at alle solcelleanlæg vender i den rigtige vinkel op optaget maksimal sol. Med strømmen kan Orange Camp levere et lysshow samtidig med at musikken spiller.

Byg dit eget solcelleanlæg

Arrangørerne bag Orange Camp hjælper som sagt også gæsterne med at bygge et solcelleanlæg eller solcellesystem, hvilket de gør igennem en solcelle-vejledning som gæsterne kan frit kan hente ned fra nettet. Disse anlæg skulle kunne leverer en effektivitet der kan drive et musikanlæg, fylde mobilen op med strøm eller f.eks. tænde en lampe. At bygge sit eget solcelleanlæg kræver dog lidt teknisk snilde, hvorfor det måske ikke er en mulighed for alle.

Hvad byder fremtiden? Vi forventer at solceller vil blive meget mere udbredt i fremtiden. Ikke nok med er de allerede eftertragtet hos private bolig-ejere hvor flere huse idag gør brug af solenergi. Festivallerne begynder at få øjenene op for de store besparelser og muligheder der ligger i den bæredygtige energiform og dette vil uden tvivl fortsætte, så vi på sigt vil opleve at solen er den primære energikilde.